آیا تابهحال از خود پرسیدهاید چرا باید زمانی را برای فیلمها و سریالها صرف کنید؟ جملهی «دوست ندارم فیلم ببینم» را به دفعات از دیگران شنیدهایم؛ همچنین کم ندیدهایم افرادی که معتقدند بهجای تماشای فیلم زمان خود را صرف مطالعهی یک کتاب کنند تا چیزی عایدشان شود. بیشمارند افرادی که به وقت مواجهه با انواع مدیومهای رسانه وجدانشان به درد میآید؛ چراکه گمان میکنند وقتشان را به بطالت خواهند گذراند. اصلاً چرا باید فیلم ببینیم؟ اگر بپذیریم بخشی از تصمیمهایمان نتیجهی نداشتن شناخت یا آگاهی نیمرس ما نسبتبه آن سوژه است، میتوانیم برخوردی دوستانهتر با رسانههای دیداری داشته باشیم.
اگر اهمیت دیدن فیلم را سوژهمان درنظر بگیریم، چه اندازه اطلاعات دربارهی دلایل فیلم دیدن داریم؟ اگر تابهحال به دلیلی نیاز داشتید تا بعد از یک روز کاری پرمشغله به تماشای فیلم سینمایی بنشینید و خدمتگذاری این رسانه را شاهد باشید، به خواندن این مقاله ادامه دهید تا بفهمید چرا باید فیلم ببینیم!
پیش از مطالعهی این متن، شما را به تماشای ویدیویی دعوت میکنیم که دلایل و چرایی فیلم دیدن را برایتان توضیح میدهد.
موضوع ویدیو: چرا باید فیلم ببینیم؟ (ویدیو به زبان انگلیسی است)
آیا تابهحال از خود پرسیدهاید چرا باید زمانی را برای فیلمها و سریالها صرف کنید؟ جملۀ «دوست ندارم فیلم ببینم» را به دفعات از دیگران شنیدهایم؛ همچنین کم ندیدهایم افرادی که معتقدند بهجای تماشای فیلم زمان خود را صرف مطالعۀ یک کتاب کنند تا چیزی عایدشان شود. بیشمارند افرادی که به وقت مواجهه با انواع مدیومهای رسانه وجدانشان به درد میآید؛ چراکه گمان میکنند وقتشان را به بطالت خواهند گذراند. اصلاً چرا باید فیلم ببینیم؟ مزایای تماشای فیلمها و سریالها چیست؟ اگر بپذیریم بخشی از تصمیمهایمان نتیجۀ نداشتن شناخت یا آگاهی نیمرس ما نسبتبه آن سوژه است، میتوانیم برخوردی دوستانهتر با رسانههای دیداری داشته باشیم.
اگر اهمیت دیدن فیلم را سوژهمان درنظر بگیریم، چه اندازه اطلاعات دربارۀ دلایل فیلم دیدن داریم؟ اگر تابهحال به دلیلی نیاز داشتید تا بعد از یک روز کاری پرمشغله به تماشای فیلم سینمایی بنشینید و خدمتگذاری این رسانه را شاهد باشید، به خواندن این مقاله ادامه دهید!
مدیریت فیلمهایی که به تماشای آنها مینشینیم
«هنر تداعی کننده رمزوراز است که بدون آن جهان وجود نخواهد داشت» این جمله از رنه ماگریت، نقاش بلژیکی، است. او در این جمله هیچ تفاوتی میان هنرها قائل نشده است و درکل همۀ هنرها را لازمۀ وجود جهان میداند. سینما به عنوان هنر هفتم سرشار از تازگی و رمزورازهایی محسوب میشود که آدمی به آنها نیازمند است. بهنظر شما آیا وقت آن نرسیده است نگاهمان را فراتر از جنبۀ سرگرمی این صنعت مهم ببریم؟ هرچند که خردهای به این باور نمیتوان گرفت؛ اما این جنبه تنها ظاهر قضیه است. در حالت کلی، رسانهها این توانایی را دارند که فواید سودمند فروانی داشته باشند اگر ما نیز با برنامه عمل کنیم.
برنامهریزی برای تماشای رایگان فیلم مطلب پیچیدهای نیست. شاید شما فکر کنید این پیشنهاد با توجه به گرفتاریها و مشغلههای گوناگون زندگی امری سخت و نشدنی است، چه برسد به مدیریت اینکه چه فیلمی ببینیم و چه فیلمی نبینیم! باید اضافه کرد اگر میخواهیم از این کار لذت و نتیجهای بیشتر از سرگرمی ببریم باید فیلم دیدن را مدیریت کنیم. دانستن دلایل اهمیت و فواید فیلمها به خودی خود ما را به سمتی میبرد که هم تماشای فیلم و هم مدیریت آن کار هرروزمان باشد.
ارزیابی ارزش و اهمیت فیلمها معمولاً به دو شکل صورت میگیرد؛ آرای کاربران و آرای منتقدان که در مقالهای دیگر به شکل کامل به این موضوع خواهیم پرداخت. شما میتوانید با سرزدن به دو سایت IMDb وRotten Tomatoes و خواندن نقد و بررسی فیلم، آثاری با امتیاز بالا را برای تماشا انتخاب کنید. گاهی اوقات پیش میآید بعد از دیدن فیلمی با امتیاز بالا از آن خوشمان نمیآید. باید در نظر گرفت این فیلمِ با امتیاز بالا نتیجۀ آرای کاربران است یا منتقدان! ارزیابی منتقدان برخلاف آرای مردمی تخصصیتر و دقیقتر است؛ پس دوست نداشتن فیلمی با امتیاز بالای منتقدان به سلیقۀ ما برمیگردد، نه به کیفیت فیلم.
رفتهرفته میتوانیم با توجه به هردو ارزشیابی، فیلمهای ارزشمند را انتخاب کنیم و به تماشای آنها بنشینیم. حتی بعد از مدتی در ادامۀ مسیر انتخاب فیلم میتوانیم فراتر برویم و با توجه به حوزههای دیگر ارزشیابی فیلمها مثل لیست فیلمهای موردعلاقۀ فیلمسازان بزرگ، به تماشای آن فیلمها بنشینیم و با دقت دلایل این انتخابها را بسنجیم. تأکیدمان برای مدیریت انتخاب فیلمها، تنها به دلیل ارزش و کوتاهی وقتمان است. «هرز دیدن» نهتنها وقتمان را هدر میدهد، بلکه فرصت وقت گذاشتن برای فیلمهای خوب را از ما میگیرد. در مقاله به ذکر پنج دلیل برای اینکه چرا فیلم ببینیم میپردازیم.
1. پشتیبانی هوش هیجانی؛ اولین خدمت فیلم دیدن به مثابه یک رسانه
فیلم و سریال دیدن یاریبخش شما در تقویت هوش هیجانیتان محسوب میشود. هوش هیجانی یا عاطفی اصطلاح جامعی است و شامل مهارتهای درونفردی و بینفردی میشود. مهارتهایی که فراتر از علوم گذشته، مانند بهرۀ هوشی و مهارتهای فنیوحرفهای است. در ادامه و برای درک بهتر هوش هیجانی و پاسخ به سؤال «چرا فیلم ببینیم» پنج حوزۀ اصلی آن را بررسی میکنیم.
خودآگاهی؛ نظارت بر احساسها و هیجانها
داشتن سطحی درست از خودآگاهی ما را یاری میدهد تا به نقاط ضعف و قوت خود تسلط داشته باشیم؛ آنوقت بهتر متوجه میشویم رفتارمان چگونه روی دیگران تأثیر خواهد گذاشت یا اینکه دربرابر انتقادات دیگران بیشتر به ابعاد سازندۀ آن فکر میکنیم.
خودمدیریتی؛ مهارتی برای مدیریت کشمکشها
خودمدیریتی یکی از مهمترین مزایای تماشای فیلم است. اغلب ما یا احساسات خود را سرکوب میکنیم، یا بدون خویشتنداری در بیان آن زیادهروی میکنیم. با بالا بردن هوش هیجانی یاد میگیریم در چه مواقعی خویشتنداری را تمرین کنیم و چه زمان بهجای سرکوب احساسات، آنها را کنترلشده بروز دهیم.
خودانگیزشی؛ عبور از موانع بدون توقف
ناامیدی همانند بسیاری از بودونبودها، آمدنها و رفتنها در زندگی همۀ ما وجود دارد. افرادی با هوش هیجانی بالا در برخورد با لحظهها و روزهای ناامیدی با خوشبینی و انعطافپذیری به همت و جاهطلبی درونیشان تکیه میکنند تا از مهلکه عبور کنند.
دیگرآگاهی؛ همدلی و درک متقابل
همانطور که همۀ ما میپسندیم دیگران هیجانها و احساساتمان را تشخیص دهند و درک کنند؛ دیگران متقابلاً به این موضوع نیازمندند! آنها همانند ما به همدردی احتیاج دارند و لازمۀ رسیدن به این درک، بالا بردن هوش هیجانی است که یکی از فواید تماشای دیدن است.
دیگرمدیریتی؛ لذت برای مشارکت و دوری از تخریب دیگران
معجزۀ هوش هیجانی بالا ما را به سویی هدایت میکند تا در کار و زندگیمان قادر به برقراری رابطهای متکی به سازش و اعتماد باشیم. ما با هوش هیجانی بالا ترجیح میدهیم از تخریب همراهان و همکارانمان خودداری کنیم تا تعاملاتی بر پایۀ احترام برقرار شود. با اینهمه حُسن، حال باز هم میپرسید چرا باید فیلم ببینیم و مزایای دیدن فیلم چیست؟
پشتیبانی هوش هیجانی؛ یکی از مزایای تماشای فیلم
هر فیلم یک تمرین؛ هر مرتبه یک گام پیشرفت در هوش هیجانی
با بررسی پنج حوزۀ هوش هیجانی دریافتیم که کیفیت زندگی ما در همۀ ابعادش مثل سلامتی جسم، سلامتی روان و غیره ارتباط مستقیم با هوش هیجانیمان دارد. هربار که به تماشای یک فیلم خوب مینشینیم، میتوانیم بهدنبال سرنخهایی از میزان ضعف یا قوت هرکدام از پنج حوزۀ هوش هیجانی در شخصیتهای فیلم باشیم.
وقتی تأثیر این ضعفها و قوتها را در قهرمانان فیلمها میبینیم، در ذهن خود برایش نسخه میپیچیم: «تسلیم نشو، دیگه وقتشه احساساتت رو سرکوب نکنی، از زیرآبزنی همکارت دست بردار و … .» موقعیتهای بیشمار و فراوانی برای هرکدام از شخصیتهای فیلمها اتفاق میافتد و ما برای آنها پیشنهادی داریم. تماشای فیلم که تمام میشود، تازه کار ما با خودمان شروع میشود؛ چراکه دوست نداریم سرانجامی مشابه شخصیت اصلی فیلم را که در ناامیدی ماند و حرکتی نکرد تجربه کنیم! همهی اینها از فواید فیلم دیدن است که میتوانیم در پاسخ به پرسش بیشمار دیگران دربارۀ اینکه «چرا فیلم میبینیم» به آنها بگوییم!
پیشنهاد سه فیلم ارزشمند برای درک اهمیت هوش هیجانی
چرا باید فیلم ببینیم؟ اینکه ما در خانه نشستهایم اما سفری هیجانانگیز به دور دنیا داشته باشیم و تجربهای متفاوت بهدست بیاوریم، قدرت فیلم دیدن است. افزایش ساخت فیلمهای مرتبط با هوش هیجانی در چند سال اخیر نشان از اهمیت وافر هوش هیجانی دارد. در ادامه، به معرفی فیلمهایی میپردازیم که بر هوش هیجانی تمرکز دارند. اگر این سه فیلم را ندیدهاید، پیشنهاد میکنیم بهسرعت به تماشای آنها بنشینید.
سخنرانی پادشاه The King’s Speech
پس از مرگ جرج پنجم، پادشاه بریتانیا، پسر ارشدش از جانشینی پدر کنارهگیری میکند و آلبرت با عنوان جرج ششم، پادشاه بریتانیا میشود. شاهزاده آلبرت از یک مشکل آزاردهنده رنج میبرد؛ لکنت زبان. این در حالی است که شاهزاده باید برای مهمترین سخنرانیاش مقابل ملت آماده شود!
نمایی از کالین فرث در فیلم سخنرانی پادشاه
ذهن زیبا A Beautiful Mind
فیلم «ذهن زیبا» فیلمی براساس زندگی پروفسور جان نَش، نابغۀ ریاضی، ساخته شده است. جان نش که مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید است درگیر مشکلاتی میشود که به واسطۀ توهماتش ایجاد میشوند. شخصیت جان بهجای غرق شدن در جهان تاریک ذهن متوهم خود، با پذیرش بیماریاش تصمیم به مبارزه با آن میگیرد. او در انتها برندۀ جایزه نوبل میشود!
پوستر فیلم ذهن زیبا با بازی راسل کرو
رستگاری در شاوشنک The Shawshank Redemption
چند دقیقهای از فیلم «رستگاری در شاوشنگ» نگذشته است که اندی دوفرین به جرم قتل به زندان ایالتی شاوشنک محکوم میشود و علیرغم تأکیدها و تلاشهای دوفرین برای اثبات بیگناهیاش راهی زندان میشود؛ زندانی که استعارهای از زندگی است. دستاوردهای آدمی همچون امواج دریا نصیب انسانها نمیشود، همهچیز همچون قطرههایی از یک قطرهچکان نصیب ما میشود و اگر امید به مقاومت نباشد نابود خواهیم شد!
این فیلمها میتوانند در نحوۀ تعامل ما با دیگران یاریرسان باشند. علاوهبرآن موارد بسیاری را دربارۀ خودمان به ما بیاموزند. با داشتن یک برنامۀ دقیق برای تماشای فیلم جدید یا سریالهای روز یا فیلمهای مهم جهان و تاریخ میتوانیم مهارت هوش هیجانی خود را توسعه دهیم و با توسعۀ آن سایر جنبههای زندگی نیز توسعه خواهند یافت. حال باز هم میپرسید چرا باید فیلم ببینیم؟
هنرنمایی تیم رابینز و مورگان فریمن در فیلم رستگاری در شاوشنگ
2. تقویت تخیل؛ فیلم دیدن به مثابه یک ابزار دومین خدمت این رسانه
حال که با یک مزایای تماشای فیلم آشنا شدید، به سراغ دومین دلیل برای فیلم دیدن میرویم. تخیل، مادر خلقت است. فیلمها یاریبخش ما برای هوشیاری ذهنمان هستند. با داشتن یک ذهن هوشیار میتوانیم آن را بهگونهای تنظیم کنیم که بسیار موفقتر برای ابداع و آفرینش عمل کنیم؛ چراکه واقعیتها شکلگرفتۀ تخیل یک ذهن هوشیار است.
پیشنهاد سه فیلم برای نشان دادن اهمیت تخیل
تخیل، ظرفیتی برای بازنمایی ذهنی است. کنجکاوی، پایه و اساس رشد تخیل محسوب میشود و ما بدون کنجکاوی بیحرکتیم و نمیتوانیم ذهن و سیستم باورهای خود را گسترش دهیم. با کنجکاوی در دنیای فیلمها میتوانیم افقها را دربارۀ هرآنچه ممکن است گسترش دهیم. پس با تماشای رایگان فیلم گسترش افقهای خود را شروع کنید!
گزارش اقلیت Minority Report
ماجرای فیلم «اقلیت» در آینده اتفاق میافتد؛ آیندهای انتزاعی و انزوایی. داستانِ فیلم دربارۀ سیستمی است که وقوع جرم و جنایت را پیشبینی میکند و سپس مجریان پیش از وقوع جنایت جلوی آن را میگیرند؛ اما آیا سیستمها فریب نمیخورند؟!
نمایی از فیلم گزارش اقلیت
مریخی The Martin
در فیلم «مریخی» مارک واتنی فضانوردی است که در سیارۀ مریخ بهواسطۀ اتفاقهایی گرفتار شده است. مارک باید تمام قابلیتهای خود را بهکار بگیرد تا وضعیتش را به مرکز کنترل پرواز در کرۀ زمین اطلاع دهد و تقاضای کمک کند. این در حالی است که تنها حامی او در این مسیر نبوغش است!
نمایی از فیلم مریخی
میان ستاره ای Interstellar
ماجرای فیلم «میانستارهای» تکاپوی بشریت برای بقا را نشان میدهد؛ عدهای فضانورد که در جستوجوی خانهای جدید برای بشریت هستند. این فیلم نمایشی از آیندۀ پساآخرالزمانی است؛ آیندهای که در آن بشریت بهواسطهی وزش طوفانهایی از گردوغبار تهدید میشود و آخرین محصول قابل کشت و برداشت او ذرت است!
هربار که به تماشای فیلم جدید مینشینیم، انگار به تماشای بخشی از دنیا نشستهایم. هرچندوقتیکبار به تماشای آنلاین فیلم مینشینید؟ آخرینباری که نظارهگر دنیا بودهاید را بهیاد میآورید؟ آخرینباری که خیالپردازی کردهاید و خود را در کرهای دیگر یا در جهانی فراتر یافتهاید چه زمانی بود؟ در ادامۀ مقالۀ چرا فیلم ببینیم به سومین دلیل برای تماشای فیلمها و سریالها میپردازیم.
نمایی از فیلم میانستارهای
3. دیدن یک فیلم؛ بهبود حالوهوای درونی و پایین آوردن میزان اضطراب
یکی از مزایای تماشای فیلم این است که فیلم دیدن به بهبود حالوهوای درونی و پایین آوردن میزان اضطراب کمک میکند. دیدن یک فیلم سینمایی یا سریال و خواندن نقد سریال بعد از تماشای آن، راه فرار موقتی از اضطرابهای زندگی روزمره را فراهم میکند که همین باعث کاهش اضطراب میشود. تابهحال متوجه شدهاید که چطور با تماشای فیلم آنلاین استرستان کاهش مییابد و در نتیجه عضلاتتان آرام میشود و تنشتان رو به افول میرود؟ همۀ این اتفاقات زیر سر هورمونی است به نام «کورتیزول» که بهعنوان هورمون استرس شناخته میشود. هربار که به دیدن یک فیلم جدید مینشینیم، این هورمون کاهش مییابد و درنتیجه استرسمان کم میشود.
بارها کلمهای به نام دوپامین را از زبان افراد مختلف شنیدهایم؛ اما واقعاً یاد کردن دوپامین در یک مقالۀ غیرپزشکی چه دلیلی دارد؟ دلیلش این است که فیلم دیدن سبب افزایش سطح دوپامین میشود؛ دوپامین یک انتقالدهندۀ عصبی است که احساسات را تنظیم میکند. با افزایش سطح دوپامین روحیۀ ما بالاتر میرود و احساس سرگرمی و سرحالی میکنیم.
پیشنهاد پنج فیلم برای بهبود خلقوخو و کاهش سطح استرس
زندگی روزمرۀ همۀ ما خالی از استرس و تنش نیست؛ بیشتر اوقات پیش میآید که بهدنبال راه فراری حتی موقتی از این تنشها و استرسها هستیم اما نمیدانیم چه کنیم. پیشنهاد ما به شما وقتگذرانی با فیلمهاست؛ تجربهای که اگر یک بار اتفاق بیفتد دیگر رهایش نمیکنید و مطمئناً اگر کسی پرسید «چرا فیلم میبینیم» از تجربهی خودتان برایش بگویید. در ادامه، پنج فیلم را که در ارتباط با بهبود خلقوخو و کاهش سطح استرس است معرفی میکنیم. اگر این فیلمها را ندیدهاید پیشنهاد میکنیم در اسرعوقت به تماشای آنها بنشینید.
ستاره ای متولد می شود A Star Is Born
در فیلم «ستارهای متولد میشود» با یک درام رمانتیک موزیکال روبهرو میشوید؛ فیلمی با بازی بردلی کوپر و لیدی گاگا. یک موسیقیدان (بردلی کوپر) که اعتیاد به الکل و مواد مخدر دارد خواننده جوانی (لیدی گاگا) را کشف میکند و عاشق او میشود. این فیلم به مقابله با افسردگی میپردازد، از عشق میگوید و اعتیاد و تأثیر آن را نشان میدهد.
هنرنمایی لیدی گاگا و بردلی کوپر در فیلم ستارهای متولد میشود
در جست و جوی نمو Finding Nemo
استودیوی انیمیشن پیکسار با ساختِ در جستوجوی نمو مضامینی چون عشق خانوادگی، اراده و انعطافپذیری را نشانمان میدهد. دلقکماهی محافظهکاری به نام مارلین را میبینیم که در جستوجوی پسرش نمو سفری را در اقیانوس آغاز میکند.
نمایی از انیمیشن در جستوجوی نمو
زندگی مخفی حیوانات خانگی The Secret Life Of Pets
در فیلم «زندگی مخفی حیوانات» داستان سگی به نام مکس را خواهیم دید که در شهر نیویورک گم میشود و برای یافتن راه بازگشت به خانه سفری را آغاز میکند. زندگی مخفی حیوانات فیلمی سرشار از سرگرمی و شوخطبعی است که حالمان را خوب میکند.
نمایی از انیمیشن زندگی مخفی حیوانات
لالالند LaLa Land
«لالالند» یک فیلم موزیکال رمانتیک به کارگردانی دیمین شزل است که جزو بهترین فیلم های عاشقانه نیز محسوب میشود. در فیلم لالالند رایان گاسلینگ و اما استون بهترتیب در نقش یک پیانیست جاز مبارز و یک هنرپیشۀ مشتاق بازی میکنند که در حین پیگیری رؤیاهای خود در لسآنجلس با یکدیگر آشنا میشوند و دل بهیکدیگر میبندند. لالالند با موسیقیهای شاد و اجراهای قدرتمند در انتظار شماست.
نمایی از بازی رایان گاسلینگ و اما استون در فیلم لالالند
در جست و جوی خوشبختی The Pursuit Of Happy ness
با دیدن فیلم «در جستوجوی خوشبختی» با فیلمی الهامبخش روبهروییم که به مضامینی مثل استقامت، امید و شجاعت در مواجهه با ناملایمات پرداخته است؛ یک درام زندگینامهای با بازی ویل اسمیت. ویل اسمیت در نقش کریس گاردنر، یک فروشندۀ بیخانمان است که تمام پسانداز زندگی خود را صرف اسکنرهای قابلحمل تراکم استخوان کرده است. او در نقش پدر مجرد با ناملایمات روزگار مبارزه میکند تا یک زندگی خوب برای خودش و پسرش فراهم کند.
نمایی از ویل اسمیت در فیلم در جستوجوی خوشبختی
رهاشدن از روال روزانۀ زندگی با دیدن یک فیلم خوب
بعضی روزها تنها چیزی که به آن نیاز داریم زمانی برای استراحت و آرامش است؛ زمانی برای رهایی از تنش و اضطراب تا خلقوخویمان را بهبود ببخشد. آنوقت بهدنبال زمانی میگردیم تا از روال روزانۀ زندگی جدا شویم و استراحت کنیم. ما میخواهیم از شر وظایف و مسئولیتهای مختلف خود ساعاتی رها شویم و فیلمها مانند یک درمان عالی عمل میکنند. تماشای آنلاین فیلم راهی بیدردسر برای فرار از افکاری است که استرس و نگرانی ایجاد میکنند و ما را از نگرانیها و فشارهای روزانه منحرف میکنند. با اینهمه مزایای تماشای فیلم، دیگر از فیلم دیدن چه میخواهید؟
تحریک تواناییهای شناختی نوعی ورزش ذهنی است. تماشای یک فیلم جدید این خصوصیت را دارد که تواناییهای شناختی ما را از قبیل ادراک، توجه و حافظه تحریک کند. هربار که فیلمی میبینیم، اطلاعات دیداری و شنیداری فراوانی ارائه میشود که ذهن ما باید آن اطلاعات را به شکل مؤثری پردازش، شناسایی و حفظ کند. تماشای یک فیلم قوۀ انتقاد و تحلیل ما را پویا میکند و هربار که با یک طرح داستانی و تعدادی شخصیت در یک فیلم روبهرو میشویم، تفکر انتقادی و مهارتهای تحلیلی ما به چالش کشیده میشود. حال باز هم میپرسید چرا فیلم ببینیم؟
پیشنهاد سه فیلم هیجانانگیز که به اندیشیدن تشویقمان میکند
هنگامی که به تماشای یک فیلم جدید نشستهایم، دائماً در حال تجزیهوتحلیل داستان، رمزگشایی انگیزههای شخصیتها و پیشبینی چگونه پیش رفتن داستان هستیم. هرسه فیلم پیشنهادشده به موضوعات پیچیدهای میپردازند، دیدگاههای جدیدی را ارائه میکنند و بینشهای قابل تأملی را دربارۀ تجربۀ انسانی به ما نشان میدهند. این به نوبۀ خود، تفکر انتقادی و مهارتهای تحلیلی ما را با ارزیابی مضامین، ایدههای ارائهشده و در نظر گرفتن اهمیت آنها تحریک میکند. علت زیاد فیلم دیدن اعتیاد به سینما نیست؛ افزیش مهارتهای تحلیلی شماست. در مقالههای بعدی به اصول روانشناسی فیلم دیدن نیز میپردازیم.
بازی تقلید The Imitation Game
در فیلم جذاب «بازی تقلید» داستان ریاضیدان مشهور، آلن تورینگ، روایت میشود. در این فیلم با زندگی آلن و همچنین عمل خارقالعادهاش دربارۀ شکستن ماشین انیگما، که در طول جنگ جهانی دوم انجام میدهد، روبهرو میشویم. با تماشای این فیلم به بینشی دربارۀ نحوۀ تفکر این ریاضیدان و انجام کارهایش میرسیم و از سهم او در زمینۀ ریاضیات و علوم کامپیوتر مطلع میشویم. درنهایت، تماشای این فیلم برای تحریک هوش، تشویق تفکر انتقادی و پرورش درک عمیق از پیشرفتهای علمی عالی است.
نمایی از بندیکت کامبربچ در فیلم بازی تقلید
اینسپشن Inception
در فیلم «اینسپشن» قرار است با ایدههایی پیچیده دربارۀ ماهیت واقعیت، رؤیاها و روانشناسی انسان روبهرو شویم. اینها همان چیزی است که اینسپشن به ما ارائه میکند. این فیلم یک نمونۀ عالی از تحریک تواناییهای شناختی است؛ چراکه ما را به چالش میکشد که واقعاً دربارۀ آنچه اتفاق میافتد فکر کنیم و نیز بیندیشیم که چه چیزی واقعی است و چه چیزی غیرواقعی. این فیلم جذاب را با توجه و تمرکز فراوان ببینید؛ چراکه قرار است مهارتهای تفکر انتقادیتان برای دنبال کردن داستان و درک مفاهیم ارائهشده بهکار گرفته شوند.
پوستر فیلم اینسپشن
ماتریکس The Matrix
فیلم «ماتریکس» که یکی از بهترین فیلم های اکشن هم محسوب میشود به مفهوم هوش مصنوعی و امکان آیندهای دیستوپیایی (دودویی ـ آیندهپژوهی و آیندهنگری) میپردازد و در آن ماشینها در حال کنترل انسانها هستند. در این فیلم مقیاس درک و فهم انسان را به چالش میکشد، ماهیت خود واقعیت را به شیوهای بصری و خیرهکننده زیر سؤال میبرد و تشویقمان میکند که بهطور انتقادی دربارۀ رابطۀ بین فناوری، آگاهی و واقعیت فکر کنیم.
نمایی از فیلم ماتریکس
مواجهه با یک تمرین ذهنی و کشف ایدههای جدید
چرا فیلم ببینیم؟ یکی از فواید فیلم دیدن به چالش کشیدن ادراک و قوۀ تفکر ماست؛ هر سه فیلمی که معرفی شد نمونههای عالی از فیلمهایی هستند که تحریک تواناییهای شناختی را برای مخاطبانش فراهم میکنند. این فیلمها نهتنها ما را با داستانهای زیبا و جلوههای بصری جذاب خود سرگرم میکنند، بلکه ما را به تفکر انتقادی و کشف مفاهیم پیچیده دعوت میکنند. هرسه فیلم پیشنهادی با استفاده از حوزههای متنوعی مثل علم، فناوری، فلسفه و روانشناسی تجربهای قابلتوجه و قابلتأمل را به نمایش میگذارند که تأثیری مانا برجای میگذارند. دیدن این فیلمها فقط به معنای فرار از روتین و روال روزانه برای چند ساعت نیست، بلکه فرصتی برای تمرین ذهن و گسترش افقهایمان است؛ بنابراین اگر بهدنبال گسترش دانش و کشف ایدههای جدید هستید، این فیلمها بهترین شروع هستند.
5. کشف تنوع فرهنگها و سنتها از طریق فیلمها
چرا باید فیلم ببینیم؟ هر فیلمی یک فرهنگ را برجسته میکند و ما با تماشای فیلمها درک بهتری از ارزشها، تاریخ و هنجارهای این فرهنگها پیدا کنیم. چرا فیلم ببینیم؟ فیلمها ابزاری عالی برای معرفی تنوع فرهنگی و آموزش مخاطبان دربارۀ فرهنگها و سنتهای مختلف در سراسر جهان هستند. سینمای آسیا، اروپا و آمریکا هرکدامشان ما را به درک بهتری از فرهنگهای مختلف میرسانند و اینگونه مجهزتر میشویم تا دیدگاهمان را گسترش دهیم، از تنوع قدردانی کنیم و پذیرش و مدارای بیشتری را در خودمان تقویت کنیم. اتفاقهای خوبی برای دنیا رقم خواهد خورد اگر هیچکس این دلیل دیدن فیلم را دستکم نگیرد.
پیشنهاد سه فیلم که دریچۀ تازهای از فرهنگهای دیگر را به روی ما میگشاید
نگاهکردن به فیلمهایی که تنوع فرهنگی را بررسی میکنند، راهی جذاب برای یادگیری فرهنگها و سنتهای مختلف است. این فیلمها چشماندازی منحصربهفرد و دقیق دربارۀ مبارزات و پیروزیهای تجربهشده در فرهنگهای مختلف را به نمایش میگذارند.
باشگاه خوش شانسی The Joy Luck Club
«باشگاه خوششانسی» فیلمی براساس رمانی به همین نام از امی تان است. باشگاه خوششانسی داستان چهار زن چینی ـ آمریکایی و روابط آنها با مادرانشان را روایت میکند که از چین مهاجرت کردهاند. این فیلم به بررسی شکاف فرهنگی بین دو نسل و نحوۀ گذر از آن میپردازد. در این فیلم میبینیم که چگونه ارزشهای فرهنگی با هم برخورد میکنند، اما درنهایت به درک و ارتباط عمیقتر منجر میشوند.
نمایی از فیلم باشگاه خوشبختی
کمک Help
داستان فیلم «کمک» در جکسون، می سی سی پی، میگذارد. در فیلمِ کمک، مبارزههای خدمتکاران آمریکایی ـ آفریقاییتبار و روابط آنها با کارفرمایان سفیدپوستشان را در طول جنبش حقوق مدنی میبینیم. در این فیلم تماشایی، بیعدالتی و تبعیضی را که آمریکاییهای آفریقاییتبار در آن زمان با آن مواجه بودند و نحوۀ غلبهبر آن تبعیضها را شاهدیم. این فیلم بینشی از فرهنگ، هنجارها و ارزشهای جامعۀ آفریقایی ـ آمریکایی را نشان میدهد.
نمایی از فیلم کمک
میلیونر زاغه نشین Slumdog Millionaire
در فیلم «میلیونر زاغهنشین» با داستان زندگی پسری به نام جمال مالک که در خیابانهای بمبئی هند بزرگ شده است مواجه میشویم. این فیلم واقعیتهای زمختِ فقر، فساد و خشونت را به نمایش میگذارد، اما قدرت امید و اراده را نیز برجسته میکند. فیلم میلیونر زاغهنشین نگاهی بینظیر از فرهنگ و سنتهای هندی را نشان میدهد.
نمایی از فیلم میلیونر زاغهنشین
ایجاد همدلی و تفاهم برای داشتن جهانی هماهنگتر
چرا فیلم ببینیم؟ علت دیدن فیلمها به این خاطر است که به ما میفهماند روشهای متفاوتی برای تفکر و زندگی در دنیای ما وجود دارد و تنوع باید همیشه مورداحترام قرار بگیرد. قصد داریم تا با یادگیری و قدردانی از فرهنگهای دیگر، درک و شفقت بیشتری بهدست آوریم و تعصب و تبعیض را کاهش دهیم. حتی با تماشای بهترین فیلم های جنگ جهانی اول و دوم نیز میتوانیم به فرهنگهای مختلف در جهان پی ببریم.
به طور خلاصه اگر بخواهم بگویم چرا فیلم میبینیم این جواب را میدهم: «فیلمها فرصتهای بسیار خوبی برای یادگیری فرهنگها و سنتهای مختلف سراسر جهان را در اختیار ما قرار دهند. با تماشای فیلمهای مختلف از اقصینقاط جهان، همدلی و تفاهم ایجاد میشود که منجر به ارتباط و همکاری بهتر بین فرهنگها، پذیرش و قدردانی از تفاوتهایمان و درنهایت، جهانی بردبارتر و هماهنگتر میشود.»
فیلمها این قدرت را دارند که جنبههای مختلف زندگی را به ما بیاموزند و ما بیآنکه هزینهای پرداخت کرده باشیم شاهد تأثیرات و عواقب تصمیمها، افکار و عملکرد شخصیتها روی زندگیشان هستیم. در پایان یک فیلم که شخصیت بهخاطر یک تصمیم اشتباه عاقبت ناگواری را تجربه میکند، ما درعینحالی که برایش محزون میشویم در دل نفس راحتی میکشیم. همۀ ما از این بابت خوشحال میشویم که اتفاق ناگوار برای قهرمان فیلم افتاده است و برای ما نخواهد افتاد. همچنین شخصیت فیلمی را که با تلاش و پشتکارش به مرتبهای میرسد یا از پس دشواریها برمیآید را تحسین میکنیم. ما نیز دلمان میخواهد همانند او در مواجهه با مشکلات دست از تلاش برنداریم.
رفتن به سینما برای تماشای فیلمهای جذاب و بهیادماندنی
قدرت جادویی فیلمها هیچوقت تمامی ندارد!
در این مقاله 5 دلیل به شما گفتیم که چرا باید فیلم ببینیم و مزایای تماشای فیلم دیدن چیست. بهطور کلی، واضح است که تماشای فیلم سینمایی یا سریال طیف وسیعی از مزایایی را که فراتر از سرگرمی صرف است از طریق پشتیبانی هوش هیجانی، تقویت تخیل، بهبود خلقوخو، ارائۀ محرکهای شناختی و باز کردن جهان برای درک فرهنگهای متنوعش ارائه دهد.
فیلمها ثابت کردهاند که رسانهای ارزشمند برای اوقات فراغت و آموزش هستند؛ بنابراین، بهجای نادیده گرفتنشان باید آنها را برای همۀ مواردی که ارائه میدهند در آغوش بگیریم. امیدوارم این مقاله جواب مناسبی باشد تا علاوهبر پاسخ به سؤال چرا فیلم ببینیم، فیلم دیدن و تماشای سریال برای شما تبدیل به عادت روتین شود. تماشای فیلم آنلاین اگر درست و اساسی باشد، نتایج شگرفی خواهد داشت!
فیلم جوکر: جنون مشترک به کارگردانی تاد فیلیپس دنبالهای است که مخاطبان و منتقدان انتظار بسیار بالایی از آن داشتند؛ اما آیا این دنباله همان تأثیرگذاری روانشناختی و اجتماعی فیلم اول را حفظ کرده است؟
«هیولا» شانزدهمین فیلم هیروکازو کورئیدا کارگردان ژاپنی است که در جشنوارۀ فیلم کن نمایش داده شد و توانست جایزۀ بهترین فیلمنامه را از آن خود کند. کورئیدا با فیلم دزدان فروشگاه موفق به دریافت نخل طلای کن شده بود.
در این مقاله از مجله هنری اهل سینما به نقد انیمه جوجوتسو کایسن با ذکر نکات مثبت و منفیاش میپردازیم و لایههای مکتب پستمدرنیسم را در قسمتهای مختلف این انیمه بررسی میکنیم.
عادت! من عادت دارم به فیلم دیدن
ممنونم از نظرت زهره جان